Magazin

Csömör TV Aktuális: Fontosabb hírek röviden

Leírás

Ez történt Csömörön: fontosabb települési hírek röviden.
- Új kerékpárút épül pályázati és önerős forrásból
- Folytatódnak a fejlesztések a faluban
- Helyezd el szabályosan: sitt-, elektronikai hulladék-, autógumi - és nikecell-gyűjtés a Községgondnokságon.
- Decembertől tavaszig szünetel a zöldhulladék-elszállítás
- Újra tökbabák csalnak mosolyt az arcokra.

Publish on 18 November, 2019

Címkék

Hulladékgyűjtési akciók a Községgondnokságon

Leírás

Részletes információk:
www.csotesz.hu
www.csomor.hu

Helyezd el szabályosan! Két hétvégi napon, november 16-án és 23-án hulladékgyűjtési akciót szervez az önkormányzat a Községgondnokság telephelyén. November 16-án szombaton 8-16 óra között sitt- és elektronikai hulladék-gyűjtési akció lesz, a hulladékot lakcímkártyával lehet leadni, mert az akció kizárólag csömöri lakosoknak szól. A leadás részletes feltételei megtalálhatók a Csömöri Hírmondó októberi számában, valamint a www.csotesz.hu honlapon. November 23-án szombaton 8-16 óra között csömöri lakosok részére nikecell és gumiabroncs gyűjtési akció lesz, szintén a Községgondnokság telephelyén.

Publish on 15 November, 2019

Címkék

10 Millió Fa: Az Élet napja – Közösségi faültetés volt Csömörön is

Leírás

A 10 Millió Fa országos civil kezdeményezés felhívására az Élet napja alkalmából Csömörön is közösségi faültetést szervezett a 10 Millió Fa csömöri csoportja. A szervezők és a felhíváshoz csatlakozott segítők a szimbolikus naphoz kötődően közel 30 fát ültettek el, gyümölcsfákat és díszfákat vegyesen. A 10 Millió Fa országos csoportja által felajánlott narancsepret is elültette a csoport, egy magánszemély kertjében, egy csörgőfa mellett növekszik majd.
A faültetés folytatódni fog, köszönhetően annak, hogy a helyi kertészetek több facsemetét ajánlottak fel, valamint gyarapszik azon magánszemélyek száma is, akik önerőből vásároltak és ültetnek fát.

Publish on 10 November, 2019

Címkék

A civil modell működése a településeken

Leírás

Magyarország községeit, kisebb városait régóta többségében független polgármesterek, képviselők irányítják. A civil politikusok a nagyobb településeken is egyre gyakrabban kapnak bizalmat a választópolgároktól. A legfrissebb térségi választási eredmények kapcsán a civil politizálás helyzetéről, tapasztalatairól és jövőjéről beszélgetett Pásztor Béla veresegyházi (Magyarország legrégebben hivatalban lévő településvezetője), Paulovics Géza mogyoródi és Fábri István csömöri polgármester.

Publish on 04 November, 2019

Címkék

Megalakultak a képviselő-testületek

Leírás

Megalakult az önkormányzat új képviselő-testülete, és a nemzetiségi önkormányzatok is megtartották első, alakuló ülésüket.
Csömörön kimagaslóan magas, az országos és a térségi átlagot is jelentősen meghaladó, 59,72 %-os részvétel volt az önkormányzati választáson. A 9 fős képviselő-testületet minden tagját egy jelölőszervezet, a Csömöri Civil Egyesület adja.
A szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke Szabó Erzsébet, elnökhelyettese Magyar Dávid lett.
A német nemzetiségi önkormányzat elnökének Drahos Réka Dalmát, elnökhelyettesének Lencsés Szilviát választották.

Publish on 25 October, 2019

Címkék

Légy ott!

Leírás

Csömört mindig is az élénk közösségi élet és a helyi kultúra sokszínűsége jellemezte, amely három nemzetiségéből és immár négy vallási felekezetének modern világunkban való együttéléséből fakad. Az elmúlt években minden eddiginél több, igen magas színvonalú esemény, program jelent meg a művelődési ház, a könyvtár és közösségi tereink palettáján. Legutóbb a település egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, hagyományteremtő céllal rendezték meg a nyárbúcsúztató Tófesztivált.
A művelődési ház programkínálata is jelentősen bővült az elmúlt években, színházi előadásokkal, író-olvasó találkozókkal, fiataloknak szóló koncertekkel. A Művház terasz, Kultúrkvíz elindításával, amellett, hogy remek kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, a nyári programkínálat is bővült a településen.
A Sinka István Községi Könyvtár, amellett, hogy alapfeladatát látja el, előadásoknak, kiállításoknak és könyvbemutatóknak ad otthont.
A közösségi terek egyre több lakossági, civil kezdeményezésű rendezvény helyszínei, amelyeket közösségépítő jelleggel szerveznek egy-egy településrész lakói, vagy kifejezetten a csömöri családok igényeit képviselve.
A rekreációs területek bővítésével, kialakításával új közösségi programok jöttek létre a környezettudatos szemléletmód, valamint a sportosabb szabadidős elfoglaltságok népszerűsítésére. A Csömöri Körtúra kialakításával gyalogos- és kerékpáros túraútvonala is lett a településnek, amely a helyi természeti és kulturális értékek előtérbe helyezését is célul tűzte ki. A település természeti adottságainak felfedezését tűzte ki célul a nordic walking szakosztály által szervezett Csömöri Csatangoló is, mottójuk: Csömörön itthon vagy, ismerd meg jobban! A Föld napja rendezvény a környezettudatos szemléletmód elősegítését célozta meg, akárcsak az iskolások számára meghirdetett Autómentes nap. A Bringafeszt és a Sportnap a mozgás örömét kínálja, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A széles programkínálat átláthatóságára 2012 óta a „Légy ott” havi programfüzetből tájékozódhatunk, emellett a Kultúrmix kiadvány a Petőfi Sándor Művelődési Ház programjait, csoportjait foglalja össze. Mindkét kiadvány ingyenes, minden csömöri háztartásba eljuttatják.

Publish on 09 October, 2019

Címkék

Együtt a közösségért

Leírás

A legendás, régi csömöri strand területét, azaz ahogy manapság hívjuk, a Régi Strand teret 2018-ban szerezte vissza az önkormányzat, hogy ökoparkot és tanösvényt alakítson ki ott. Azóta több környezetvédelmi célú esemény helyszíne volt a tér, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Hamarosan befejeződik a közösségi kemence építése is, a tesztüzem jól sikerült: Oláh Rita és Szentmártoni Imola segítségével hihetetlenül finom kovászos kenyerek sültek a kemencében.
Csányi Sándor, Csömörön élő színművész tavaszi, nagy sikerű önálló estjének teljes bevételét a csömöri erdők felújítására, őshonos fák betelepítésére és újabb zöldterületek kialakítására ajánlotta fel. A késő ősszel kezdődő fatelepítéseket szimbolikus akcióval, 2 fa, egy szomorúfűz és egy ámbrafa elültetésével indította el. A felajánlásáról és Csömörről beszélgettünk vele.
A Régi Strand téren épített közösségi kemence Kóbor József kemenceépítő-mester, építész keze munkáját dicséri. A közösségi kemence használatát csoportos rendezvényekhez lehet igényelni, bérleti díja nincs. A kemence helyes használatához a későbbiekben lesznek tanfolyamok, némi ízelítőt már kaphattunk a készítőtől.

Publish on 08 October, 2019

Címkék

Balaska Márk bronzérmes lett a kajak-kenu világbajnokságon

Leírás

A csömöri Balaska Márk Apagyi Leventével bronzérmet szerzett a kajakpárosok 200 méteres számában a szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon. A csömöri önkormányzat által is támogatott sprinter két világbajnoki aranyérem után ezúttal egy szépen csillogó bronzzal tért haza. Rövid interjú a felkészülésről, új párjáról, a billenővel indult futamról, és természetesen a további tervekről.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

El nem apadó kút – A Csicsörke Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsora

Leírás

A 20 éves Csicsörke Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsora. Közreműködik a Cirkalom Néptáncegyüttes (Topolya), és a Csicsörke Néptáncegyüttes csoportjai. Muzsikál az Erdőfű és A Banda zenekar.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

Hermányos Mária: GYÖK-erek hangképversek (könyvbemutató)

Leírás

Hermányos Mária: GYÖK-erek hangképversek című könyvének könyvbemutatója.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

Oldalak