Magazin

Balaska Márk bronzérmes lett a kajak-kenu világbajnokságon

Leírás

A csömöri Balaska Márk Apagyi Leventével bronzérmet szerzett a kajakpárosok 200 méteres számában a szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon. A csömöri önkormányzat által is támogatott sprinter két világbajnoki aranyérem után ezúttal egy szépen csillogó bronzzal tért haza. Rövid interjú a felkészülésről, új párjáról, a billenővel indult futamról, és természetesen a további tervekről.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

El nem apadó kút – A Csicsörke Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsora

Leírás

A 20 éves Csicsörke Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsora. Közreműködik a Cirkalom Néptáncegyüttes (Topolya), és a Csicsörke Néptáncegyüttes csoportjai. Muzsikál az Erdőfű és A Banda zenekar.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

Hermányos Mária: GYÖK-erek hangképversek (könyvbemutató)

Leírás

Hermányos Mária: GYÖK-erek hangképversek című könyvének könyvbemutatója.

Publish on 29 August, 2019

Címkék

Lezárták a Széchenyi utca egy szakaszát

Leírás

Lezárták a Széchenyi utcát a Rozmaring utcától a Laky sarokig a víznyomócsövek cseréje és útfelújítás miatt. A DMRV kérésére a munkálatok alatt a Széchenyi utcában teljes pályás útlezárás lesz.
Az önkormányzat azonnal elkezdi az út felújítását azokon a szakaszokon, ahol a DMRV már befejezte a víznyomócsövek cseréjét.
Az útlezárás alatt a következő forgalmi változásokra kell számítani:
A Rozmaring utca torkolatát egy hétig lezárják.
A Fecske és a Sas utca a Rét utca felől zsákutca lesz.
A busz a Laky körforgalom – Laky bekötőút – Rét utca terelő útvonalon közlekedik mindkét irányban. A Rét utcába a 3,5 tonnás járművek – a busz kivételével – továbbra sem hajthatnak be. A Rét utcában megállási tilalom lesz, az ideterelt forgalom biztosítása érdekében. A Fecske utcai megálló ideiglenesen megszűnik. Az utasok a Csalogány utcánál kialakított ideiglenes megállóhelyen tudnak le- és felszállni a buszra.
A Széchenyi utcába az ott lakók behajtása a reggeli és esti órákban biztosított lesz, de ezeket előre egyeztetni kell a helyszínen lévő kivitelezővel.
A felújítás várhatóan a szeptember 9-ei héten befejeződik.

Publish on 12 August, 2019

Címkék

Csömör TV Aktuális: Fontosabb hírek röviden

Leírás

Folytatódnak a fejlesztések a faluban: leaszfaltozták az Árpádföldi, Könyves Kálmán, Corvina és Mária utcát. Elkezdődött a Széchenyi utca Rozmaring utca és Laky sarok közötti szakaszának, valalmint a Középhegyi utca Harangláb utcáig történő felújítása.
Felújítják és kibővítik az általános iskola ebédlőjét és udvarát.
Nyár végéig minden pénteken kellemes kikapcsolódást nyújt a Művház Terasz kulturális és szórakoztató programsorozat.
Bölcsődéje lesz Csömörnek. A beruházás 320 millió forintba kerül, ebből 224 millió forint a pályázati támogatás, és 100 millió forint az önkormányzati önrész. Az önkormányzat a beruházás megvalósításához egy 3000 négyzetméteres ingatlant is biztosít.

Publish on 12 August, 2019

Címkék

Újdonságok és rekordszámú külföldi nevezés a 7. Csömöri Bringafesztiválon

Leírás

Számos újdonsággal szolgált a 7. Csömöri Bringafesztivál. A versenyzőket felújított, és új ugratókkal, döntött kanyarokkal nehezített versenypálya fogadta. A visszajelzések alapján az új pálya felveszi a versenyt a nemzetközi legelismertebb pályákkal, és erőnlétileg is az élmezőnyben van, hiszen a rengeteg emelkedő és a technikás lefelék miatt a versenyzőknek nemigen jut idejük pihenésre.
A Bulgárkertben megújult programok és igazi fesztiválhangulat várta a látogatókat. Az eddig megszokott programokon túl – koncertek, ügyességi játékok, ügyességi pályák, extrém kerékpáros bemutatók – idén a hangulat „plázs” jelleget kapott: párakapuval, napozóágyakkal, babzsákokkal és napernyők sokaságával, a kicsiket pedig óriáshomokozóval fogadták. Stílusosan az autóverseny és a palacsintasütés is bringafüggő volt, az érdeklődők ugyanis kipróbálhatták az energiabringát.
Nemcsak a versenyzők részesülhettek elismerésben: a Bringával jöttünk! pályázaton ezúttal a 2.d osztály bizonyult a legsportosabb osztályközösségeknek, a pumpaversenyen pedig hét korosztály mérettette meg magát.
A Csömör Nagydíj nevezési csúcsot hozott, hiszen az olimpiai kvótafutó-sorozat miatt kiemelt jelentőségű a viadal a külföldi versenyzők körében. Az elit mezőnyben a tavalyi győztes, a világranglista 15. helyén szereplő lengyel Bartlomiej Wawak diadalmaskodott, utána azonban a hazai sztárok következtek a dobogón, sorrendben: az olimpikon Parti András, az ifjú reménység, Fetter Erik, a csömöriek büszkesége, Valter Attila és a szintén csömöri nevelésű Dina Márton. Az elit hölgyek mezőnyében a Cube-Csömör feltörekvő csillaga, Schmidel Regina az osztrák Lisa Pasteiner és a lengyel Gabriela Wojtyla mögött megcsípte a dobogó alsó fokát.

Publish on 04 July, 2019

Címkék

Pillanatképek a 7. Csömöri Bringafesztiválról

Leírás

Csömöri Bringafesztivál: Minden, ami bringa!

Publish on 02 July, 2019

Címkék

Csömör TV Aktuális: Fontosabb hírek röviden

Leírás

Fejlesztések a faluban: parkosítás az Egészségháznál, elkészült a Pataksétány újabb szakasza, gyalogos és kerékpáros út épült a Laky saroktól a patakig.
Kulturális díjakat adtak át
Felújították Csömör 250 éves szobrát, a Nepomuki Szent János szobrot.

Elkészült az Egészségház belső kertje. A külső terület – az Egészségház és a Szabadság út közti szakasz – parkosítását alvállalkozók bevonásával a Községgondnokság és a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. végzi.

Tovább folytatódnak a rekreációs fejlesztések is: a csömöri horgásztó játszóterét a horgászegyesülettel megkötött együttműködési megállapodás keretében visszavette gondozásba az önkormányzat, ahol a teljes játszótér felújítása mellett kulturált mosdót alakított ki a Községgondnokság. Csömörön elsőként felnőtt szabadtéri kondiparkot is telepítettek ide.

Elkészült a Pataksétány új, Jókai és Palotai út közötti szakasza, így most már a Bulgárkertből a Horgásztóig sétálhatunk. A Palotai úti lejárónál új patakhíd is épült.

Elkészült a Laky bekötőút melletti kerékpáros és gyalogos út kiépítése, melyen a Laky saroktól egészen a patakig biztonságos módon futhatunk, sétálhatunk vagy kerékpározhatunk. Az út elejére körtúratáblát és pihenőpadokat helyeztek ki, valamint készül egy lókikötő is. A teljes beruházás önkormányzati önerőből valósult meg.

Folyamatosan szépül a régi Strand tér, ahol felújították és berendezték a kis épületet, így óvodai csoportok, iskolai osztályok kihelyezett órákat is tarthatnak itt. A téren mezítlábas játszóösvényt helyeztek ki, élő fűzfából font kerítést telepítettek, és felújították a régi kutat is.

Elkészült az Erzsébet utca felújítása. A Kossuth utca felújítása az úrnapi körmenet után kezdődhet el.

Kulturális díjakat adott át a képviselő-testület, elismerve az utóbbi időszak különleges kulturális eseményeit.
Trázsi Erzsébet, és az általa vezetett Csömöri Teátristák telt házas nagyszínpadi előadásukért,
Dombrádi Lászlóné néprajzi gyűjteményének kiállításáért,
Bihari Réka és Lencsés Szilvia a kulturális összeesküvés elindításáért, mellyel minden évben egy-egy kulturális célt pártfogolnak. Idei jó ügyük a látássérültek hangoskönyvtárának fejlesztése, melynek első figyelemfelkeltő megmozdulása a Vivicittá jótékonysági futóversenyen volt, ahol a csömöri csapat rekordszámú résztvevővel indult.

Pályázat útján, az A-Híd Zrt. támogatásával felújították Csömör 250 éves szobrát, a Nepomuki Szent János szobrot. A pályázat benyújtója Csányi István, a Mi Kis Falunk Közéleti Egyesület elnöke volt.
Az átadó ünnepségen részt vett Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Csányi István, a pályázat benyújtója, a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Szikora Judit és Bretz Ágnes, Varga Zoltán Zsolt szobrász, aki a szobor felújítását végezte, valamint Fábri István, Csömör polgármestere.
A felújított szobrot Bokros Levente plébános szentelte fel.

Publish on 18 June, 2019

Címkék

Az Év pedagógusai: Mónusné Fábián Zsuzsanna és Egri Márton

Leírás

A hagyományokhoz híven – pedagógusnap alkalmából –
köszöntötték a csömöri oktatási intézmények pedagógusait, dolgozóit és a település nyugdíjas pedagógusait. Az önkormányzat szervezésében 2004 óta van Csömörön pedagógusnapi ünnepség, ahol megköszönik a pedagógusok egész éves, áldozatos munkáját, és átadják az Év pedagógusa elismeréseket.
2019-ben az Év Pedagógusa címet Mónusné Fábián Zsuzsanna és Egri Márton tanárok kapták, magas színvonalú, áldozatkészséggel végzett, példaértékű munkájuk elismeréseként.
Mónusné Fábián Zsuzsanna 1990 óta dolgozik a Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában. Biológia tanárként és osztályfőnökként diákjainak biztos tudást adott. Szívügye a környezetvédelem és a természeti értékek megőrzésére való nevelés: rendszeresen szervezett diákjainak kihelyezett órákat, mely során megismertette a gyermekeket Csömör természetvédelmi területével, az ott őshonos védett növény- és állatvilággal, valamint számtalanszor szervezett láptakarítást a csömöri ősláp területére.
Fontosnak tartotta a gyermekek egészséges életmódra való nevelését, valamint felvilágosító, prevenciós programokat szervezett.
Az iskola könyvtárosaként számtalan gyermeknek adta át a könyv szeretetét. Színvonalas könyvtári órái és versenyei közelebb hozták a diákok számára a könyvtárba járás és az olvasás kultúráját.
Egri Márton ütőtanár 2011 óta tanít a Krammer Teréz Zeneiskolában. Szakmai elhivatottsága, lelkiismeretes pedagógiai munkája révén egyre több növendéke van. 2013-ban alakította meg kamara-ütőegyüttesét, melyet később Kaméleon együttesként ismerhetett meg a közönség. Rendszeresen vállalnak fellépést Csömörön, és a település határain kívül is. 2018-ban készült el első CD lemezük, ami komoly szakmai előrelépést jelentett a csoport életében. Egy éve kisebb növendékeiből szervezett új kamaracsoportot, ezzel biztosítva az utánpótlást a következő évekre.
A tanórai feladatokon túlmenően tanszaki és zeneiskolai többlet feladatokban is rendszeresen részt vesz, együttműködik más hangszeres és vokális tanszakokkal, zenekarokkal, kamaracsoportokkal. A Krammer Big Band tagja és segítője. Aktív, lelkes pedagógusként jó kapcsolata van kollégáival, szülőkkel és növendékekkel egyaránt. Szívén viseli a tanszak, és a zeneiskola szakmai színvonalának fejlesztését.

Publish on 18 June, 2019

Címkék

Örökségünk – Magángyűjtményből nyílt néprajzi kiállítás

Leírás

Közel 30 éves gyűjtőmunka megkoronázásaként nyitotta meg kapuit Dombrádi Lászlóné Örökségünk címet viselő néprajzi magángyűjteménye. A kiállítást Katona Edit, a Néprajzi Múzeum etnográfusa nyitotta meg.
A gyűjtemény megidézi egy letűnt világ értékeit, amely az 1900-as évek elejétől dokumentálja a csömöri, és vele rokon nagytarcsai textil- és viseletkultúra alakulását. A kiállítás a helytörténeti díszítőművészetet és népviseletet őrző hímzett terítőket, csipkéket, fej- és vállkendőket, ruhákat, kerámiatárgyakat, valamint a régi használati tárgyakat, bútorokat mutatja be. A főként családi ereklyékből álló gyűjtemény egyben falutörténeti érdekesség is.

Publish on 18 June, 2019

Címkék

Oldalak